Događaji

PROTEST POVODOM UBISTVA NOE MILIVOJEV

Kolektiv Talas TIRV pozvao je zajednicu, saveznike_ce i sve one koji osećaju moralnu i društvenu odgovornost da nam se pridruže na protestu “Srbija protiv nasilja” 08. jula u 19h ispred narodne skupštine Republike Srbije.

Zahvaljujemo se svima onima koji su se odazavali našoj inicijativi i prepoznali važnost da je podrže svojim dolaskom.

TRANSPOZIJUM PRVI PUT U SRBIJI

 Talas u saradnji sa organizacijom Trans Mreža Balkan je od 17. do 20. novembra 2022. godine održao Transpozijum – regionalno balkansko okupljanje TIRV zajednice. Program ovogodišnjeg Transpozijuma sadržao je preko 20 edukativnih i zabavnih aktivnosti u kojima je aktivno učestvovalo oko 70 transrodnih, interpolnih, rodno nebinarnih osoba, saveznica i saveznika iz celog regiona.

MEĐUSEKTORSKI RAZGOVORI NA TEMU DEPATOLOGIZACIJE TRANSRODNIH IDENTITETA

Na inicijativu Kolektiva Talas TIRV, u organizaciji kancelarije Zaštitnika građana, 22.11.2022. godine smo pokrenulie međusektorske razgovore na temu depatologizacije transrodnosti. Sastalie smo se sa predstavnicama i predstavnicima više od 10 institucija, što je prvi put nakon 3 godine da se ovakav sastanak o ključnim problemima naše zajednice pokrenuo.

RADNI SASTANAK U KANCELARIJI POVERENICE ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

Iako je Zakonom o zabrani diskriminacije onemogućeno matičarima da odbiju promenu imena samo zato što smatraju da njegov rod nije u skladu sa oznakom pola u ličnoj karti, tokom ove godine Poverenici za zaštitu ravnopravnosti kao i Talasu stiglo je više žalbi trans osoba kojima je promena imena odbijena – uz objašnjenje da ime po rodu ne odgovara oznaci pola.

Tim povodom u četvrtak 15.12.2022. učestvovali smo na sastanku u kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.